Sköldpadda på rygg

För en vetenskapsman finns det ingen fråga som är för liten eller för konstig för att studeras i detalj och experimenteras med. Förutom att det ofta är fascinerande och spännande kan det också leda till nya intressanta frågor – och svar man aldrig tänkt på. Frågor och svar som sedan utökar mänsklighetens kunskap på sätt som man aldrig kunnat gissa att den ursprungliga frågan skulle göra. En sådan fråga är vad som händer när en sköldpadda faller på rygg. Kan den resa sig igen, eller ligger den där den ligger? Och kan man verkligen få fram intressanta rön genom att studera den? BBC rapporterar nu att någon verkligen gjort precis det – och kommit fram till spännande och intressanta svar!

Ett resultat var ganska självklart: sköldpaddor med rundare skal hade lättare att ta sig upp på alla fyra igen än de med plattare sådana. Men en hel massa andra resultat upptäcktes också, med en mängd olika implikationer. Små sköldpaddor hade lättare att ta sig upp än stora, vilket skulle visa på att det då är bättre att vara liten. Men eftersom sköldpaddor av hankön ofta slåss så är det inte självklart; där är det bättre att vara stor.

Ana Golubović från Belgrads universitet ledde undersökningen, som kom fram till en hel del intressanta resultat vad gäller storlek. Hela undersökningen kan ses som en studie i evolution: vad är fördelaktigt, vad är det inte, och vad händer om två motsatta förhållanden (stor mot liten) har olika fördelar? Men en sak är säker: det är inte lätt att vara sköldpadda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *