Så kortsiktiga är vi

Den globala uppvärmningen – eller rättare sagt: den globala klimatförändringen – är ett faktum. Konsensus bland forskare är i det närmaste total och har varit det i över tio år. Trots det finns det många som tvekar. Inte forskare, utan vanligt folk, folk som inte är insatta (exempelvis många politiker). Detta tvivel handlar då ofta inte om speciellt genomtänkta åsikter utan om något mycket enklare – är det en ovanligt varm eller kall dag? Under en period med värme blir folk mer benägna att tro på den globala uppvärmningen, och tvärtom. Extra kallt – ”jag tror int på det, jag. De e ju kallt!”.

Och det är inte globalt, utan lokalt – i den stad eller det land man bor – som man då tänker på. Speciellt globala är vi inte. Är det kallt i New York så blir New York-borna mindre benägna att acceptera vetenskapliga rön och börjar förneka den globala uppvärmningen. Att det är på det viset är egentligen inte så konstigt; de flesta av oss har lite svårt att se längre än näsan räcker och dagen är lång. Det är svårt att tänka sig hela jorden under en tidsperiod över år, decennier.

Det här är heller inte någonting jag har hittat på, utan det har faktiskt gjorts en vetenskaplig undersökning som visar att det är på det här viset. Givetvis betyder det inte att alla är så kortsiktiga, men alltför många. Vad detta innebär är helt enkelt att vi som är insatta behöver lära oss att kommunicera ett globalt perspektiv bättre.

Den som vill se närmare på undersökningen hittar den här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *