Med matolja i tanken

Olja är olja, något som vi inte alltid tänker på. Matolja, även använd sådan, kan i teorin användas i förbränningsmotorer. Detta är exempelvis något som Mythbusters demonstrerat, då de en gång använde sig av använd matolja i en dieselbil – och det fungerade. Men det finns de som satsar betydligt högre än så – både bildligt och bokstavligt talat! Mythbusters använde sig av gammal matolja i en bil – nu ska SAS prova på samma sak men i ett flygplan! Det låter kanske osannolikt och otroligt och det är bara att erkänna att jag överdriver lite grann. Men i grund och botten är det sant.

Det är Svenska Dagbladet som rapporterar att SAS ska prova på att använda en viss procent använd matolja i tanken. Till att börja med så ska de göra en lite kortare testflygning, där tanken innehåller 10 % använd matolja och 90 % vanligt flygbränsle. Men man ska senare också prova på flygningar med betydligt större mängd använd matlagningsolja i tanken. Även 10 % är dock bra, mycket bra. Flyg är något som kräver mycket energi och även en besparing på 10 % av flygbränslet i form av återvunnen matlagningsolja är stort.

Att frityrolja och matlagningsolja går att använda som bränsle för fordon har varit känt länge, men det är fortfarande ett i mångt och mycket outnyttjat område. Där har vi en resurs som vi inte utnyttjar så väl som vi borde. Att SAS tar detta steg är bara att applådera, och förhoppningsvis fungerar allting över förväntan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *