Kött direkt från laboratoriet

Något som för många säkert känns både som science fiction och lite osmakligt är odlat kött. Kött som aldrig varit en del av ett djur utan som tillverkats på konstgjord väg. Det är någonting som redan existerar, men som fortfarande står inför en del problem. Dessa problem bör dock vara långt ifrån omöjliga att lösa, och fördelarna med att äta odlat kött jämfört med exempelvis fläsk- och nötkött är enorma. Om vi om 25 år har ersatt större delen av vår köttkonsumtion med odlat kött så skulle det ha mycket positiva konsekvenser för miljön. För att inte tala om att vi inte längre behöver slakta en massa djur.

Forskningen vad gäller odlat kött tog fart i början av 2000-talet, och 2013 kom vad som måste sägas vara det riktiga genombrottet – en hamburgare gjord på odlat kött. Kostnaderna för att tillverka denna hamburgare var mycket stora, men det handlade helt enkelt om ett ”proof of concept”, ett bevis på att det var möjligt. Att tekniken kommer att bli mycket billigare är självklart, det handlar ju fortfarande om spetsforskning. Fördelarna för miljön är odiskutabla. Och det hela kommer säkert att gå snabbt. Det tekniska genombrottet är det svåraste; utvecklingen efteråt enklare.

Hamburgaren ifråga var dock inte felfri. En skillnad gentemot djurkött är att odlat kött saknar fett (något som definitivt går att lösa), och att smaken inte nödvändigtvis är den bästa (vilket också är klart lösbart). Men ett problem som återstår är att få allmänheten att acceptera odlat kött. Många är tveksamma till det och tycker det är onaturligt. Vilket det naturligtvis inte är, och naturen kommer att tacka de köttätare som byter till odlat kött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *